Povstanie ničoty - Leigh Bardugo

POVSTANIE NIČOTY 

LEIGH BARDUGO

Hlavné mesto padlo. Temnan vládne Ravke z tieňového trónu. Oslabená Alina sa hlboko v starobylej sieti tunelov a jaskýň musí uchýliť pod pochybnú ochranu fanatikov, ktorí ju uctievajú ako svätú. 


Osud celého národa tak spočíva na pleciach zdrvenej Svetlany a roztrúsených zvyškoch kedysi veľkolepej magickej armády. Ona pritom stále dúfa, že sa jej s pomocou milovaného Mala, výnimočne nadaného stopára, podarí uloviť vtáka ohniváka.


Záhadný nepolapiteľný tvor je to posledné, čo delí Ravku od zničenia - no veľká moc, ktorú by Alina vďaka nemu získala, si žiada veľkú obetu. Pri odhaľovaní Temnanových tajomstiev navyše vypláva na svetlo sveta minulosť, ktorá navždy zmení jej chápanie ich puta. 



Séria Griša na mňa počas prvých dvoch kníh pôsobila viac-menej neutrálne. Veľmi ma zaujala, ale zároveň som nemohla povedať, že by sa stala mojou najobľúbenejšou. Páčilo sa mi na nej však mnoho vecí a tretia kniha ma v tom len utvrdila.


Tretia a zároveň aj posledná kniha z tejto série - Povstanie ničoty, bola skvelým zakončením. Knihou v ktorej sa odohralo nesmierne veľa zvratov, všetko odrazu začalo dávať zmysel, stalo sa plno čakaných aj nečakaných zápletiek a mne sa to veľmi páčilo. 


Každá jedna postava mala v príbehu svoje miesto. Hlavnou hrdinkou je Alina, ktorá mi miestami liezla svojím správaním na nervy, no napokon som si na ňu zvykla a jej príbeh bol zakončený zaujímavým, ale aj pekným spôsobom. Temnan je naopak postavou, ktorá ma každým zvratom otravovala viac a viac…no ako záporná postava bol napísaný naozaj skvelo. Na konci knihy som oveľa viac pochopila aj jeho. Bol len obyčajným chlapcom. Chlapcom s veľkou mocou, ktorý chcel stále viac. Ktorý musel bojovať s nekonečnosťou a mocou, ktorú tak miloval. Záporná postava, ktorá mala tak veľké túžby…taký je asi každý záporák, no tento je oveľa viac uveriteľný. Veľkou súčasťou knihy je aj Nikolai. Postava s charizmou, ktorú sa nedá si nezamilovať. Ale aj on si musel prejsť akýmsi charakterovým vývojom a zmenou. No a nakoniec tu bol Mal, pri ktorom som mala často pocit, že spolu s Alinou nevedia, čo chcú. Avšak aj táto postava zapadla do kúska skladačky deja a zohrala v ňom oveľa väčšiu dôležitosť než som si myslela. Bolo tu však aj mnoho iných postáv, ako Žeňa, David či Zoja, bez ktorých si príbeh ani len neviem predstaviť. 


A to prostredie knihy? Či Ravka inšpirovaná cárskym Ruskom? Myslím, že som si k nej svojím spôsobom našla cestu aj ja, a môžem povedať, že mi nesmierne bude chýbať. Je to zaujímavý svet, do bodky premyslený a svojím spracovaním podmanivý. 



Hoci sa táto séria nestala mojou najobľúbenejšou, niekedy sa mi čítala ťažšie či pomalšie, vzala som ju od konca a moje pocity z nej boli spočiatku, tiež, zmiešané, tak napokon ma zaujala. Obdivujem ako tento celý koncept Leigh Bardugo pretvorila, ako premenila temnotu do Trhliny, ako zväčnila tú nekonečnú túžbu ľudí po moci, našu chamtivosť. Ako vytvorila postavy, ktoré mali tak zaujímavé, svojrázne charaktery. Každý bol iný, každý za sebou skrýval akúsi minulosť. Zaujalo ma, ako sa to všetko pekne spojilo a každá veta v príbehu nabrala dvakrát takú váhu a oveľa väčší zmysel. Vytvorila sériu, svet, príbehy, ktoré milujú stovky ľudí po celom svete, a ja som pochopila prečo. Som rada, že som si ju mohla prečítať a dávam jej 4,25 z 5-tich⭐.


Čítali ste túto knihu alebo sériu? Ako sa páčila vám? Svoje názory, dojmy, odporúčania, môžete písať nižšie do komentárov alebo na môj instagramový profil @ja_a_kniha1, kde recenziu na túto knihu nájdete, taktiež.

Knihomoľka Ninka 📚


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Tieň kostí - Leigh Bardugo

Dcéra bohyne mesiaca - Sue Lynn Tan

Alea, dievča mora: V zajatí prísahy - Tanya Stewner