Ohnivá - Monika Smolková

OHNIVÁ 

MONIKA SMOLKOVÁ

Nina sa dostáva do sveta Veľkého ostrova, kde na Zámku z drahokamov vládnu kráľovskí súrodenci. Veľký Evian, Čistá Alya a Pokojný Leor. Voda, vzduch a zem. Spoznáva nové miesta, kam ju život neraz dobrovoľne dovedie, a zažíva mnoho nebezpečných, vzrušujúcich či bizarných situácií. Po chvíli si však všimne, že v tomto svete chýba niečo veľmi dôležité…


Premýšľali ste niekedy nad tým, ako by vyzeral svet bez ohňa, v ktorom okrem krvi nič nemá červenú farbu? Svet, ktorý existuje v chlade a strachu, že jedného dňa príde Ohnivá a všetko padne popolom? Nina hľadá  a nachádza odpovede i na tieto otázky, zatiaľ čo bojuje o vlastný život. 


Ohnivá je útla, no na pohľad krásna knižka od slovenskej autorky Moniky Smolkovej. Svojou nádhernou obálkou ihneď upúta a priláka nejedného čitateľa, pričom vo svojom vnútri skrýva jeden kratučký, ale za to pekný a čarovný príbeh. 


Hlavnou postavou príbehu je Nina, ktorá je i mojou menovkyňou, hoci vlastnosti má celkom iné. Nebojí sa povedať, čo si myslí a jej konania sú niekedy unáhlené a spontánne- jednoducho hrdinka s ktorou sa nudiť nebudete. V našom svete je obyčajným dievčaťom, ale pre obyvateľov Veľkého ostrova je nezvyčajná. 


Dej knihy je zaujímavo prepletený. Spoznávame svet Veľkého ostrova, v ktorom neexistuje červená a všetky problémy sa riešia kameňmi. Postupne sa spolu s Ninou vydávame na rôzne dobrodružstvá, odhalujeme tento svet, jeho fungovanie či stretávame rozličné postavy. Je to skutočne príjemné čítanie. Príbeh Ohnivej v sebe skrýva veľký potenciál. Autorka ho vymyslela zaujímavo a osobne si myslím, že ak by bol o trošičku viac rozvinutý - bol by ešte lepší. Chýbalo mi v ňom čosi viac. Rada by som sa dozvedela niečo viac o svete Veľkého ostrova, postavách, hrdinke, prijala viac opisov alebo rozvinula štýl písania. Myslím si, že týmto krokom by sa príbeh mohol stať o kúsok viac čarovnejším… 


Každá minca má však dve strany - a tak aj rýchlosť tejto knihy má svoje pozitíva. Ohnivá je kratučkou knihou, ktorej dej vás prenesie do čarovnej dimenzie. Pre mladších čitateľov je viac ako vhodným príbehom. A pre tých starších je zas príjemnou oddychovkou, ktorá vás navnadí opäť veriť v čarovné príbehy. 


Ohnívá je kniha, ktorú máte za chvíločku prečítanú, zanechá vo vás príjemný pocit a zahreje pri srdci. Skrýva v sebe veľký potenciál a pekný príbeh. Aaach, a tá jej nádherná obálka?

Hodnotím 3,75 z 5-tich hviezdičiek.


A čo vy? Čítali ste túto knihu? Ako sa vám páčila? Svoje názory, dojmy, odporúčania, môžete písať nižšie do komentárov alebo na môj instagramový profil @ja_a_kniha1, kde recenziu na túto knihu nájdete, taktiež.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Tieň kostí - Leigh Bardugo

Dcéra bohyne mesiaca - Sue Lynn Tan

Alea, dievča mora: V zajatí prísahy - Tanya Stewner